Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Τα 12 συμπτώματα που φανερώνουν πιθανότητα καρκίνου: Πώς θα τα αναγνωρίσεις στο σώμα σου

Τα 12 συμπτώματα

Ακόμα και αν τύχει και παρουσιάσεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο, ούτε θα πρέπει να πανικοβληθείς, αντίθετα θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό για να βεβαιωθείς ότι όλα είναι καλά.


Μπορεί να γνωρίζεις ότι αν βρεις ένα εξόγκωμα στο στήθος σου σημαίνει ότι πρέπει να το εξετάσεις. Αλλά τα εξογκώματα σε κάποιον ιστό δεν είναι τα μόνα σημάδια που πρέπει να γνωρίζεις όταν πρόκειται για καρκίνο, ούτε και τα μόνα που θα πρέπει να σε προβληματίσουν ώστε να ενημερώσεις τον γιατρό σου και να ζητήσεις την καθοδήγηση του.


Τα περίεργα ή άγνωστα συμπτώματα, όπως το πρήξιμο στο λαιμό, οι πληγές του δέρματος που δεν επουλώνονται ή ο πόνος που δεν φεύγει, θα πρέπει να επιφέρουν το ίδιο είδος επαγρύπνησης.


Δεν υπάρχει λόγος να βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα, βέβαια, διότι το ίδιο ευκολά θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο. Αλλά όσο πιο γρήγορα ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε ταλαιπωρεί, τόσο πιο γρήγορα μπορείς εσύ και ο γιατρός σου να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.


Αν νομίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι ζωτικής σημασίας να το ελέγξεις όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι καρκίνοι που ανιχνεύονται νωρίς μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν προλάβουν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Ανάλογα με τα συμπτώματά, το ιατρικό ιστορικό και τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης, οι γιατροί μπορεί να ζητήσουν συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις, εάν βρεθεί καρκίνος, ενώ μπορούν επίσης να προσδιορίσουν εάν και κατά πόσο έχει εξαπλωθεί.


Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου, ενώ υπάρχουν και διάφοροι τύποι. Οι κυριότεροι είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και, κάπως λιγότερο συχνά, το μελάνωμα. Ο Marc Glashofer, MD, πιστοποιημένος δερματολόγος, δήλωσε στο Health ότι τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα έχουν μερικές φορές μια μαργαριταρένια ημιδιαφανή ή κηρώδη εμφάνιση. Άλλες φορές αυτοί οι καρκίνοι μοιάζουν με πληγές, φολιδωτές κηλίδες ή εξογκώματα που μοιάζουν με κύστη.


Το The Issue παρουσιάζει τα 12 σημάδια που θα πρέπει να σας προβληματίσουν:


1. Αίσθηση ξένου σώματος


Ένα ενοχλητικό αίσθημα εξογκώματος στο λαιμό συχνά συμβαδίζει με την όξινη παλινδρόμηση. Αλλά μερικές φορές, αυτή η αμήχανη αίσθηση υποδεικνύει ότι υπάρχει ένας όγκος.


«Είναι σχεδόν σαν να κατάπια ένα κόκαλο κοτόπουλου, υπάρχει μια τρίχα εκεί πίσω;» Ο Bruce Davidson, MD, καθηγητής και πρόεδρος της ωτορινολαρυγγολογίας-χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Health. Ένας ασθενής που ενοχλήθηκε από αυτό το σύμπτωμα είδε πολλούς γιατρούς επί πέντε χρόνια πριν δει τον Davidson, ο οποίος βρήκε έναν μικροσκοπικό καρκίνο στο πίσω μέρος της γλώσσας χρησιμοποιώντας μια διαδικασία scoping.


Οι όγκοι της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών αυξάνονται λόγω των λοιμώξεων από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, οι οποίες συχνά αποκτώνται μέσω του στοματικού σεξ. Ο ιός HPV μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα για χρόνια προτού προκαλέσει συμπτώματα, οπότε οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι διατρέχουν καν κίνδυνο για καρκίνο στο στόμα, στο κεφάλι και στο λαιμό.


2. Παρατεταμένη φαγούρα


Ορισμένοι καρκίνοι, όπως τα λεμφώματα, μπορούν να προκαλέσουν στους ανθρώπους έντονη φαγούρα. Τα λεμφώματα είναι τύποι καρκίνου που προσβάλλουν το λεμφικό σύστημα -μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος-. Περιλαμβάνουν το λέμφωμα Hodgkin και το λέμφωμα non Hodgkin. Ανεξάρτητα από τον τύπο, τα λεμφώματα μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα. Η φαγούρα είναι ένα τόσο μη ειδικό σύμπτωμα που οι άνθρωποι συχνά πηγαίνουν από τον παθολόγο στον δερματολόγο αναζητώντας ανακούφιση, δήλωσε στο Health ο Craig Moskowitz, MD, επικεφαλής ιατρός ογκολογίας στο Sylvester Comprehensive Cancer Center του University of Miami Health System.


Εάν έχεις επισκεφθεί δερματολόγο ή έχεις αναζητήσει μια δεύτερη γνώμη και «κανείς δεν μπορεί πραγματικά να καταλάβει γιατί έχετε γενικευμένη φαγούρα, πρέπει πραγματικά να επιδιώξετε μια πιθανή διάγνωση μιας υποκείμενης κακοήθειας», δήλωσε ο Moskowitz.


3. Πόνος στο αυτί


Τι σημαίνει όταν το ένα αυτί πονάει συνεχώς, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι μόλυνσης; Μπορεί να μην πρόκειται καθόλου για πρόβλημα στο αυτί. Μπορεί να πρόκειται για «παραπεμπόμενη ωταλγία», δηλαδή για πόνο που μεταφέρεται στο αυτί από νεύρα στο κεφάλι ή τον αυχένα. Πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αυτού του είδους την ενόχληση στο αυτί. Μία από αυτές είναι ο καρκίνος του στόματος. «Ένας πρώιμος καρκίνος στο πίσω μέρος της γλώσσας ή της αμυγδαλής μπορεί να έχει αρκετά ανεπαίσθητα συμπτώματα», εξηγεί ο Dr. Davidson. Κάποιος μπορεί να έχει πόνο στο αυτί χωρίς άλλα συμπτώματα για εβδομάδες ή μήνες πριν αποκαλυφθεί ο καρκίνος του στόματος, δήλωσε γιατρός.


4. Κολπική αιμορραγία


Οι κηλίδες ή οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί να οφείλονται σε ορμονική ανισορροπία. Μπορεί επίσης να σηματοδοτεί την παρουσία ινομυωμάτων ή πολυπόδων της μήτρας. Μερικές φορές, όμως, η ασυνήθιστη αιμορραγία είναι σημάδι καρκίνου του ενδομητρίου. Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου της μήτρας και συχνά μπορεί να θεραπευτεί.


Ο Stephen Rubin, MD, επικεφαλής του τμήματος γυναικολογικής ογκολογίας στο Fox Chase Cancer Center στη Φιλαδέλφεια, δήλωσε στο Health ότι κάθε μη φυσιολογική αιμορραγία πρέπει να αξιολογείται αμέσως, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση -επειδή η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση δεν είναι φυσιολογική- ή πριν από την εμμηνόπαυση σε όσες έχουν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου, όπως η παχυσαρκία.


5. Ένα πεσμένο βλέφαρο


Ένα πεσμένο άνω βλέφαρο μπορεί να είναι σημάδι γήρανσης, τραυματισμού ή ασθένειας -όπως και εγκεφαλικού επεισόδιού-. Μπορεί επίσης να προειδοποιήσει τους γιατρούς περίθαλψης για έναν λεγόμενο όγκο Pancoast στην κορυφή του πνεύμονά σου. Ο όγκος Pancoast είναι ένας τύπος καρκίνου του πνεύμονα που ξεκινά στο άνω μέρος του πνεύμονα και εξαπλώνεται σε κοντινούς ιστούς, όπως τα πλευρά και οι σπόνδυλοι. Οι περισσότεροι όγκοι Pancoast είναι μη μικροκυτταρικοί καρκίνοι.


Η πλειονότητα των καρκίνων του πνεύμονα προκαλείται από το κάπνισμα. Η έκθεση σε άλλους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, όπως ο αμίαντος, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.


Σε αντίθεση με άλλους καρκίνους του πνεύμονα, ο βήχας δεν αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα του όγκου Pancoast. Ένα από τα πρώτα σημάδια μπορεί να είναι ο έντονος πόνος στον ώμο. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν το σύνδρομο Horner, μια τριάδα συμπτωμάτων που περιλαμβάνει πεσμένο βλέφαρο, συστολή της κόρης του ματιού και απώλεια εφίδρωσης στην ίδια πλευρά του προσώπου.


Λεπιδωτές κηλίδες ή κονδυλώδη εξογκώματα

Μια κόκκινη, φολιδωτή κηλίδα του δέρματος δεν χρειάζεται να προκαλέσει αμέσως συναγερμό για να τρέξεις σε γιατρό. Εάν βρίσκεται σε μια εκτεθειμένη στον ήλιο περιοχή του σώματός σας και εξακολουθεί να υπάρχει οκτώ εβδομάδες αργότερα, μην υποθέσετε ότι πρόκειται για έκζεμα, προειδοποίησε ο Dr. Glashofer. Θα μπορούσε να είναι σημάδι ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. 


Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος έχει μερικές φορές μια «μυρμηγκιάρικη» ή «θολωτή» εμφάνιση. Εμφανίζεται συνήθως στο κεφάλι, το λαιμό και το πίσω μέρος των χεριών. Μερικοί άνθρωποι τείνουν να το βρίσκουν στο μπροστινό μέρος των ποδιών τους από την πολυετή έκθεση στον ήλιο, δήλωσε ο Dr. Glashofer. 


Αναιμία

Το αίμα στα κόπρανά (αν δεν προκαλείται από αιμορροΐδες) είναι κλασικό σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου, του τρίτου πιο συχνά διαγνωσμένου καρκίνου στις ΗΠΑ. Η αναιμία, η οποία μπορεί να σε κάνει να κουράζεσαι, να ζαλίζεστε και να ζαλίζεστε, μπορεί μερικές φορές να είναι το πρώτο σημάδι αυτού του καρκίνου. Ο λόγος; Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αιμορραγεί στο πεπτικό σύστημα. Η πρωκτική αιμορραγία μπορεί να μην είναι εύκολα ανιχνεύσιμη. «Τείνει να είναι μικροσκοπική αιμορραγία», εξήγησε ο Dr. Moskowitz. Με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. 


Μια βραχνή φωνή


Μερικοί άνθρωποι χάνουν προσωρινά τη φωνή τους όταν κρυολογήσουν. Η βραχνάδα που επιμένει είναι ένα διαφορετικό θέμα και πρέπει να αξιολογείται αμέσως. Ο καρκίνος του λάρυγγα προσβάλλει τους ιστούς στις φωνητικές χορδές -λάρυγγας-. Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο λαιμό, πόνο στο αυτί ή ένα εξόγκωμα στο λαιμό ή το λαιμό. Ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στον θυρεοειδή, την τραχεία ή τον οισοφάγο. 


Φούσκωμα της κοιλιάς


Ο περιστασιακός κοιλιακός πόνος ή το φούσκωμα είναι ένα κοινό παράπονο που δεν αφορά ειδικά τον καρκίνο. Μπορεί να έχεις κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, το φούσκωμα και η δυσφορία της πυέλου είναι σημάδια καρκίνου των ωοθηκών. Ο καρκίνος των ωοθηκών προσβάλλει περίπου το 1,1% των ατόμων με ωοθήκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να σημαίνει ότι έχεις αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο. 


Ένα εξόγκωμα στο λαιμό


Ένα εξόγκωμα στο λαιμό σας μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα. Τις περισσότερες φορές, τα εξογκώματα ή τα πρηξίματα στο λαιμό σας είναι διογκωμένοι λεμφαδένες που προκαλούνται από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, καρκίνο ή άλλες σπάνιες αιτίες. 


Τα εξογκώματα στους μύες του λαιμού μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό ή σε συστροφή, μια κατάσταση κατά την οποία οι μύες του λαιμού προκαλούν κλίση, στροφή ή περιστροφή του κεφαλιού προς το πλάι. Αυτά τα εξογκώματα βρίσκονται συνήθως στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Μερικές φορές ένα εξόγκωμα στον αυχένα προκαλείται από τον θυρεοειδή αδένα. Ο θυρεοειδής, ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό και είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο ποικίλων σωματικών λειτουργιών. Το πρήξιμο ή τα εξογκώματα στο θυρεοειδή αδένα μπορεί να οφείλονται σε ασθένεια του θυρεοειδούς ή σε καρκίνο. Όλα τα εξογκώματα στον αυχένα σε παιδιά και ενήλικες πρέπει να ελέγχονται αμέσως από έναν γιατρό. Ο κίνδυνος καρκίνου του λαιμού αυξάνεται με την ηλικία και σε άτομα που καπνίζουν ή πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. 


Οίδημα ή λακκούβες στο στήθος


Οι ασυνήθιστες αλλαγές στο στήθος -όχι μόνο τα εξογκώματα- απαιτούν άμεση προσοχή. Ασυνήθιστη, με αυτή την έννοια, μπορεί να σημαίνει διόγκωση του μαστού ή λακκούβες του δέρματος. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να προσέχετε τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα: 


-Κρούστα θηλών 


Η κρούστα και η έκκριση από τις θηλές μπορεί επίσης να είναι σημάδια καρκίνου του μαστού. Με τον όρο έκκριση, δεν μιλάμε για το μητρικό γάλα. Μιλάμε για άλλες εκκρίσεις από τη θηλή που μπορεί να συμβούν ξαφνικά, να είναι αιματηρές ή να συμβαίνουν μόνο στον ένα μαστό. Οι δερματικές αλλαγές που επηρεάζουν τη θηλή και τη θηλαία άλω μπορεί εύκολα να εκληφθούν ως έκζεμα ή δερματίτιδα. Ωστόσο, η νόσος Paget, ένας σπάνιος καρκίνος του μαστού, μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό, μυρμήγκιασμα, απολέπιση και κρούστα στο δέρμα, μαζί με αιματηρή ή κιτρινωπή έκκριση.  


-Κνησμός, μυρμήγκιασμα ή ερυθρότητα στη θηλή ή/και στη θηλαία άλω 


-Ξεφλούδισμα, κρούστα ή πάχυνση του δέρματος στη θηλή ή γύρω από αυτήν 


-Πεπλατυσμένη θηλή 


-Έκκριση από τη θηλή που μπορεί να είναι κιτρινωπή ή αιματηρή 


 Πόνος στα οστά


Ο οστικός πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, λοίμωξης ή οστεοπόρωσης. Ή, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου. Ο ανεξήγητος πόνος στα οστά, ιδίως στη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και τα πλευρά, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πολλαπλού μυελώματος. Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας καρκίνος των πλασματοκυττάρων. Τα φυσιολογικά πλασματοκύτταρα βρίσκονται στο μυελό των οστών και αποτελούν σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις σε άτομα που έχουν συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση ή απώλεια βάρους μπορεί να είναι σημάδι λευχαιμίας, ενός τύπου καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών. 


Προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα


Αισθάνεσαι ότι πρέπει να πηγαίνεις συνέχεια ή εντελώς ξαφνικά στην τουαλέτα; Τα συμπτώματα από το ουροποιητικό είναι κοινά με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη ή διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Όσο για το αίμα στα ούρα, μπορεί να σηματοδοτεί μια δυσάρεστη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που έχει μεταφερθεί στην ουροδόχο κύστη. Ή μπορεί να είναι σημάδι πέτρας στα νεφρά. Σπανιότερα, τα αιματηρά ούρα είναι σύμπτωμα καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365