Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Γιάννης Σηφάκης : Η πολιτική αλλαγή στις 21 Μαϊου είναι απόλυτα αναγκαία για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία

Δελτίο Τύπου
Η πολιτική αλλαγή στις 21 Μαϊου είναι απόλυτα αναγκαία για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία - Να αντιστρέψουμε την σοβαρή οπισθοχώρηση της Πέλλας  τα τέσσερα χρόνια της απερχόμενης κυβέρνησης.

Συντοπίτες και συντοπίτισσες,

Έφθασε η στιγμή να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για την πολιτική αλλαγή που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα : 

για κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου από την κάλπη της απλής αναλογικής στις 21 Μαίου με ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης σε όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι εξυπηρέτησης 15 εταιριών και 50 οικογενειών όπως έκανε η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια.

για Δικαιοσύνη Παντού . Αύξηση μισθών, μείωση τιμών και εξάλειψη αισχροκέρδειας στην ενέργεια, στα καύσιμα , στο σούπερ μάρκετ , ρύθμιση χρεών φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κούρεμα οφειλών, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, αποτελεσματικό και κοινωνικό κράτος με αναβαθμισμένη δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία, ενίσχυση των κοινωνικών δομών και αποκατάστασης της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, μείωση ανισοτήτων και αντιμετώπιση της γενικευμένης αδικίας παντού. 

Να αντιστρέψουμε την σοβαρή οπισθοχώρηση και υποβάθμιση της Πέλλας τα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην διάρκεια αυτών των χρόνων η κατάσταση στην Πέλλα χειροτέρευσε πολύ: 

Με την σοβαρή υποβάθμιση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Πέλλας ακόμη και σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Έκλεισαν ακόμη και την ΜΕΘ Έδεσσας ( !! ) εν μέσω πανδημίας υποβαθμίζοντας όλη την λειτουργία του Νοσοκομείου. Κλινικές με πλήρη υποστελέχωση έτοιμες να καταρρεύσουν ή και να κλείσουν, εξάντληση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με υπερβολικές εφημερίες και καθήλωση των αποδοχών τους , εναλλάξ εφημέρευση, εκφρασμένες σκέψεις από τον ίδιο τον απερχόμενο πρωθυπουργό για κλείσιμο ακόμη και του ενός από τα δύο Νοσοκομεία Νομών που έχουν πάνω από ένα Νοσοκομείο ( σχέδιο που πιθανά θα είχαν εφαρμόσει αν δεν συνέβαινε η πανδημία του covid που μόνο το δημόσιο σύστημα μπορούσε να αντιμετωπίσει). Η αποτυχία τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας (παρά τις τεράστιες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών που προσέφεραν ακόμη και πέραν των ορίων τους) αποδεικνύεται από τα τραγικά στατιστικά της Πέλλας που δυστυχώς βρίσκεται πανελλαδικά στις πρώτες θέσεις σε αριθμό θανάτων από covid σε σχέση με τον πληθυσμό της. 

Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε εξασφαλίσει στα δύο Νοσοκομεία αξονικούς τομογράφους , νέα μονάδα τεχνητού νεφρού στην Έδεσσα και ίδρυση ΕΚΑΒ στην Αριδαία κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης 2015-2019.

Μόνο μια κυβέρνηση που να πιστεύει πραγματικά σε ένα νέο Δημόσιο σύστημα υγείας και στην ανάγκη σημαντικής αύξησης της χρηματοδότησης του, στην ανάγκη στελέχωσης του με 15000 μόνιμες προσλήψεις μέσα στην επόμενη 4ετία, μονιμοποίησης του επικουρικού προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών,  σοβαρής αύξησης του μισθού του πρωτοδιοριζόμενου γιατρού στις 2000,00 € καθαρά , παροχής ουσιαστικών κινήτρων για τους νέους γιατρούς να στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα αντί να φεύγουν στο εξωτερικό, ουσιαστικής ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορεί να σταματήσει την κατρακύλα και να αναβαθμίσει τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και της Πέλλας. 


Με την αδυναμία αντιμετώπισης της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Πέλλας 

Δεν ξεκίνησαν καν τις απαλλοτριώσεις για τις οδικές παρακάμψεις Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών παρότι η χρηματοδότηση τους έχει εξασφαλιστεί από το 2017,  επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο δελτίων τύπου μόνο για επικοινωνιακούς λόγους που αν τα διαβάσει κανείς που δεν έχει σχέση με την Πέλλα θα του δημιουργηθεί η σιγουριά ότι το έργο των οδικών παρακάμψεων κατασκευάστηκε και ήδη λειτουργεί. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν κατασκευάστηκε ούτε ένα μέτρο δρόμου, η κατασκευή του έργου παραπέμφθηκε στο μέλλον με αόριστο τρόπο και σε αόριστο χρόνο ενώ ξέρουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις απαλλοτριώσεις για τις οποίες δεν λένε κουβέντα για την αδικαιολόγητη 6χρονη καθυστέρηση της Περιφέρειας Κ.Μ. στην υλοποίηση τους. Εγκαταλείφθηκε πλήρως η προσπάθεια για την υλοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών με παράκαμψη προς Αριδαία καθόσον η απαξίωση του σιδηροδρόμου είναι στο DNA της ΝΔ  με τις γνωστές τραγικές συνέπειες της στα Τέμπη. Εγκαταλείφθηκε το έργο εισόδου – εξόδου προς Βορρά (παρά την νωθρή συμμετοχή τους στις διασυνοριακές επιτροπές), αδιαφόρησαν πλήρως για την κάθετη στην Εγνατία ( Σκύδρα- Νάουσα – Μέση). 

Η απερχόμενη κυβέρνηση αποδείχθη απολύτως ανίκανη να βγάλει την Πέλλα από την συγκοινωνιακή της απομόνωση.


Με την περαιτέρω απαξίωση και φτωχοποίηση του αγρότη και του κτηνοτρόφου της Πέλλας , με την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής ( πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια, τεράστιες αυξήσεις σε λιπάσματα, εφόδια, ζωοτροφές, πανάκριβο πετρέλαιο ) σε συνδυσμό με τις πολύ χαμηλές τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων και την χειροτέρευση της σχέσης τιμή στο χωράφι με τιμή στο ράφι. Την έλλειψη δυνατότητας χρηματοδότησης του αγρότη και κτηνοτρόφου για να μπορέσει να καλλιεργήσει, την κοροϊδία με τα ελάχιστα deminimis που δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση λύση στα σοβαρά προβλήματα του αγρότη της Πέλλας ( και τις αδικίες στην επιλεκτική καταβολή τους με εξαιρέσεις καλλιεργειών κλπ) , την έλλειψη πολιτικής και οράματος όσον αφορά τον ΕΛΓΑ.

Την συνεχιζόμενη κοροϊδία ( επί 30 χρόνια) με το Φράγμα της Καλής που τάχα είναι έτοιμο να κατασκευαστεί όταν η χρηματοδότηση για το ίδιο το φράγμα δεν υπάρχει ούτε ως σενάριο και η συζήτηση γίνεται για το αρδευτικό δίκτυο που θα ακολουθήσει την κατασκευή του φράγματος ( !!!!) δηλαδή ζήσε Μάη μου... μόνο και μόνο για να λένε κάτι στα κουραστικά επαναλαμβανόμενα δελτία τύπου επί πολλά χρόνια. 

Η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, θα εφαρμόσει πρόγραμμα μικροπιστώσεων ως 25.000,00 € στον αγρότη και κτηνοτρόφο μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για να μπορέσει να καλλιεργήσει, θα επιδοτήσει την αγορά ζωοτροφών, θα ελέγξει την αισχροκέρδεια σε όλα τα κόστη παραγωγής, θα παρέχει αφορολόγητο 10.000,00 € σε όλους τους αγρότες, σε όποιον καλλιεργεί αγροτική γη, θα ρυθμίσει με βιώσιμο τρόπο τα αγροτικά χρέη στην «κακιά» Αγροτική Τράπεζα. 

Θα δημιουργήσει έναν διαφορετικό ΕΛΓΑ που με ισόποση των εισφορών κρατική χρηματοδότηση θα στηρίξει τον αγρότη χωρίς να ψάχνει να εφευρίσκει τρόπους για να μην αποζημιώνει τους αγρότες από πραγματικές ζημιές των καλλιεργειών τους που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα. Έναν ΕΛΓΑ που θα προσαρμόσει τον κανονισμό του με βάση τις διαφοροποιήσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 

Και φυσικά θα επιδιώξει με σοβαρότητα την ένταξη του φράγματος της Καλής στο νέο ΠΑΑ 2023-2027 αλλά και άλλων αρδευτικών έργων ανάντι του φράγματος στην Αλμωπία και την Έδεσσα.


Με την φτωχοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πέλλας που δεινοπάθησαν μέσα στην πανδημία, που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, που κινδυνεύουν κάθε μέρα με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης για τα κόκκινα επαγγελματικά δάνεια τους από το παρελθόν, που δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα, που είναι έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της Πέλλας ως 3 αστεριών είναι έξω και από τα ΕΣΠΑ για την πράσινη μετάβαση. 

Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την μείωση του ενεργειακού κόστους, την ρύθμιση των χρεών τους σε 120 δόσεις με κούρεμα οφειλών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την δυνατότητα χρηματοδότησης των ΜμΕ μέσα από την λειτουργία μιας από τις συστημικές τράπεζες ως τράπεζας δημοσίου συμφέροντος, θα κινητοποιήσει κονδύλια για τον ίδιο σκοπό μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα εντάξει και τις ΜμΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα ΕΣΠΑ, θα υποστηρίζει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται και θα στηρίζει την μικρομεσαία και μεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο και να αναβαθμίσει την θέση τους. 

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα δοθεί 10.000 € αφορολόγητο για πρώτη φορά.


Με την κατάργηση της Πανεπιστημιακής σχολής στην Έδεσσα (που είχε αποφασίσει την ίδρυση της η προηγούμενη κυβέρνηση 2015-2019) και των διετών σχολών στα πλαίσια των Πανεπιστημίων για αποφοίτους ΕΠΑΛ ( μια σε κάθε Δήμο της Πέλλας) που επίσης είχε αποφασιστεί. 

Η προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, την Τράπεζα θεμάτων, θα αναβαθμίσει την δημόσια δωρεάν Παιδεία και θα εντάξει την Πέλλα στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Με την πλήρη αδιαφορία για τον ορεινό όγκο ( Λουτρά Πόζαρ, Χιονοδρομικό, Λίμνη Βεγορίτιδα) για τον οποίο δεν ασχολήθηκε κανείς αυτή την τετραετία. Ακόμη και ο δρόμος από την Κερασιά προς το Χιονοδρομικό ήταν κλειστός όλα αυτά τα χρόνια χωρις να ιδρώσει το αυτί κανενός εκ των κυβερνώντων. 


Με την πλήρη αδυναμία φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμμετέχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές μετά τον κορεσμό των ηλεκτρικών δικτύων παντού και τις Υπουργικές Αποφάσεις της απερχόμενης κυβέρνησης που σταμάτησε τα αιτήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και κατάργησε την σειρά προτεραιότητας στην εξέταση των αιτημάτων στον ΑΔΜΗΕ για όρους σύνδεσης δίνοντας  προτεραιότητα στις ελάχιστες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αιτήματα πάνω από 300 ΜW. 

Η προοδευτική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει το 50% των όρων σύνδεσης που θα δίδονται να πηγαίνουν σε φυσικά πρόσωπα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες.  


Προσωπικά δεσμεύομαι :

 με την εμπειρία από την πρώτη μου βουλευτική θητεία στην οποία μιλήσαμε με έργα :

αξονικοί τομογράφοι στα δύο Νοσοκομεία

Σύγχρονη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού 

Επίλυση του μεγάλου κοινωνικού θέματος «ΑΘΗΝΑ»

 Ίδρυση ΕΚΑΒ στην Αριδαία

Ισχυρή χρηματοδότηση των Δήμων της Πέλλας 

 Ίδρυση ΣΕΑΣ αγροτικών συνεταιρισμών 

Προσπάθεια ίδρυσης ενιαίου φορέα ανάπτυξης του ορεινού όγκου 

Χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων των οδικών παρακάμψεων του δρόμου προς Θεσσαλονίκη που ούτε τις ξεκίνησαν 

Ωρίμανση του προαστιακού σιδηροδρόμου μέσω Γιαννιτσών με παράκμαψη προς Αριδαία

Φυσικό αέριο στην Πέλλα

 Έγκριση εισόδου-εξόδου προς Βορρά 

Προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας και πολλά άλλα 

με την τεχνογνωσία και την καθημερινή τριβή μέσω του επαγγέλματος μου με την οικονομία και την κοινωνία της Πέλλας και με την γνώση των προβλημάτων 

να βρεθώ κοντά στον καθένα και στην καθεμιά, κοντά στις συλλογικότητες με μόνο στόχο την βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών της Πέλλας σε μια Ελλάδα που το σύνθημα Δικαιοσύνη Παντού θα γίνει πράξη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. 

Την 21η Μαίου να γυρίσουμε σελίδα με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα ανοίξει τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365