Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Γιατί εξακολουθώ να βήχω εβδομάδες μετά από ένα κρύωμα

Τι να κάνετε εάν έχετε μεταμολυσματικό βήχα;

Ο συνεχής βήχας για εβδομάδες, αφού έχετε αναρρώσει από όλα τα συμπτώματα, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς ενός επιστημονικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal, το 11% με 25% όλων των ενηλίκων θα εμφανίσουν μεταμολυσματικό βήχα μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού.


Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως οκτώ εβδομάδες...


Σύμφωνα με τον Omid Mehdizadeh, MD, ωτορινολαρυγγολόγο (ENT) και λαρυγγολόγο στο Providence Saint John's Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, ένας μεταμολυσματικός βήχας, γνωστός και ως μετα-ιικός βήχας, μπορεί να εμφανιστεί μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από έναν ιό, όπως το κοινό κρυολόγημα.


Ο μετα-ιικός βήχας οφείλεται συνήθως σε αυξημένη φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μύτης, του λαιμού, του φωνητικού συστήματος και των πνευμόνων.


Σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, αυτή η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία των βρογχικών σωλήνων και αυξημένη παραγωγή βλέννας.


Το UCLA Health σημειώνει ότι η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των αεραγωγών, ενώ η αποστράγγιση της βλέννας (μεταγεννητική ενστάλαξη) μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και τις φωνητικές χορδές. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε έναν μεταμολυσματικό βήχα.


Τι να κάνετε εάν έχετε μεταμολυσματικό βήχα;


Ένας μεταμολυσματικός βήχας, όπως αναφέρει το healthstat.gr, είναι καλοήθης, επομένως δεν είναι συνήθως τίποτα ανησυχητικό, αν και μπορεί να είναι ενοχλητικός και να αποτελεί μια... κοινωνική ενόχληση.


Ωστόσο, μια συντηρητική θεραπεία για αυτόν τον βήχα μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίησή του. Οι συντηρητικές θεραπείες περιλαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα κατασταλτικά του βήχα, μη συνταγογραφούμενα ενδορρινικά στεροειδή και παστίλιες.


Ωστόσο οι περισσότερες δοκιμές διαπίστωσαν ότι ο βήχας των ανθρώπων βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου χωρίς φάρμακα.


Πώς να καταλάβετε αν ο βήχας σας είναι κάτι πιο σοβαρό;


Ένας τρόπος για να διακρίνουμε έναν μεταμολυσματικό βήχα από κάτι πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι ο μεταμολυσματικός βήχας είναι συνήθως ένας ξηρός βήχας.


Ένας βήχας, που σχετίζεται με δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, θα πρέπει να αξιολογηθεί.


Άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να «ωθήσουν» την αξιολόγηση περιλαμβάνουν αίμα στον βλεννογόνο, δυσκολία στην κατάποση, πόνο, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή.


Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, συμπτώματα όπως αυτά θα έδειχναν την ανάγκη για ακτινογραφία θώρακα.


Άλλα σημαντικά στοιχεία που μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα περιλαμβάνουν ιστορικό υποτροπιάζουσας πνευμονίας ή μακροχρόνιο κάπνισμα.


Ο βήχας για περισσότερο από οκτώ εβδομάδες είναι επίσης ένας πιθανός δείκτης προβλημάτων. Σε αυτό το σημείο, θεωρείται ότι πρόκειται για χρόνιο βήχα και θα πρέπει να γίνει έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας για να αποκλειστεί το άσθμα ή η ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).


Πάντως οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο βήχας μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού όπως το κοινό κρυολόγημα είναι αρκετά συχνός, επηρεάζοντας το 11% έως 25% των ενηλίκων, ενώ ένας μεταμολυσματικός βήχας εμφανίζεται λόγω φλεγμονής και πρηξίματος στους αεραγωγούς ενός ατόμου.


Κανονικά, δεν απαιτούνται συνταγογραφούμενες θεραπείες, αν και τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.


Ωστόσο, εάν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως, βλέννα με αίμα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, πυρετό ή προβλήματα στην κατάποση, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για αξιολόγηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365